Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 5:30 το πρωί. Σε ένα λεωφορείο με τη μεγάλη επιγραφή Solaris, ξεκινά το ταξίδι μου προς την Άγρια Δύση.

#Slamdance #Coverage On the bus to the airport. Good morning Andrei! #goodsign

A photo posted by Stathis Athanasiou (@stathisath) on Jan 21, 2015 at 9:01pm PST

Εκεί στην Άγρια Δύση, στη γη των Anasazi και των Navajo, 21 χρόνια πριν, o Dan Mirvich, o Peter Baxter και ο Paul Rachman δημιουργούν το Slamdance Film Festival με μότο ‘By Filmmakers, For Filmmakers’, τυπώνουν την πρώτη τους αφίσα: “Anarchy in Utah” και στήνουν το φεστιβάλ τους επιδεικτικά δίπλα σε εκείνο το άλλο φεστιβάλ της πόλης στο οποίο, καθώς πιστεύουν, το πνεύμα του ανεξάρτητου σινεμά το έχει πάρει ο αέρας του business as usual.

With the first Slamdance Film Festival poster from 1995. Onward to our 21st year! With @danmirvish @slamogram #slamdance2015 #sundance #parkcity #indiefilm

A photo posted by Paul Rachman (@prachman) on Jan 16, 2015 at 4:52pm PST

Ταξιδεύοντας εικοσιτέσσερις ή και περισσότερες ώρες αλλάζοντας τρεις πτήσεις, τέσσερα αεροδρόμια και δυο λεωφορεία, έφτασα στο Park City την ίδια ημερολογιακή ημέρα, όπου το πρώτο πράγμα που καλωσόρισε το jet lag μου ήταν το χιόνι. Πολύ χιόνι.

Good morning #Slamdance ! Great being here!!! #danmirvishtributephotography

A photo posted by Stathis Athanasiou (@stathisath) on Jan 23, 2015 at 10:14am PST

Το Park City εκτός από τη Μέκκα του Αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά, είναι και η Μέκκα των χειμερινών σπορ με αμέτρητους σκιέρ και snowboarders να κατακλύζουν τις πίστες και τα λιφτ στην κορύφωση της χιονοδρομικής σεζόν. Περίεργη νότα να βρίσκεσαι στην Αράχωβα της άλλης πλευράς του πλανήτη για το σημαντικότερο κινηματογραφικό γεγονός της πλευράς αυτής.

Fun video waiting for the bus to Main Street! #Slamdance #Slamdance2015 #Sundance #sundance2015

A video posted by Stathis Athanasiou (@stathisath) on Jan 24, 2015 at 2:30pm PST

Το Park City είναι η Daisy Town του Λούκυ Λουκ. Ένας κεντρικός δρόμος, η Main Street, είναι ο νωτιαίος μυελός της, ο οποίος κάποτε είχε το Σαλούν, το Σερίφη, το γραφείο του Nεκροθάφτη και τη Φυλακή και σήμερα εν έτει 2015 έχει Eστιατόρια, Kινηματογράφους, Ξενοδοχεία και Καταστήματα.

#Slamdance #textures by alpha-movie.com #Sundance #Slamdance2015 #sundance2015 #slamdance motel

A photo posted by Stathis Athanasiou (@stathisath) on Jan 27, 2015 at 2:01pm PST

Η υφή του μέρους βρίσκεται κάπου μεταξύ του Uderzo και του Goscinny και φτάνει μέχρι την αρχιτεκτονική των Playmobil της παιδικής μου (μας) ηλικίας. Γνώριμο μέρος δηλαδή.

#Slamdance #textures by alpha-movie.com #Sundance #Slamdance2015 #sundance2015 #slamdance motel

A photo posted by Stathis Athanasiou (@stathisath) on Jan 27, 2015 at 1:55pm PST

#Slamdance #textures by alpha-movie.com #Sundance #Slamdance2015 #sundance2015 #slamdance motel

A photo posted by Stathis Athanasiou (@stathisath) on Jan 27, 2015 at 1:59pm PST

Και σε αυτόν τον ένα και μοναδικό δρόμο της Daisy Town του Park City, βρίσκονται δίπλα δίπλα το Slamdance και το Sundance σε απόσταση αναπνοής. Αλλά καλύτερα ας μας μιλήσει γι αυτό ένας εκ των αρχικών υπεύθυνων, ο Dan Mirvish, co-founder at-large.

Slamdance 2015 with Co-Founder Dan Mirvish from Slamdance on Vimeo.

Και ξαφνικά είμαι εκεί. Actors, directors, producers, agents, publicists, journalists, CEO’s, business strategy managers, distributors, innovators, festival directors και άλλοι αμέτρητοι τίτλοι εμφανίζονται από όλες τις πλευρές και ξεκινά μια εβδομάδα τόσο συμπυκνωμένων επαγγελματικών επαφών εν μέσω αλλεπάλληλων πάρτυ και happy hours, που γεμίζουν κάθε τσέπη και τσεπάκι μου με κάρτες όλων των ειδών και μεγεθών.

Directors Guild of America Happy Hour. #Slamdance #Slamdance2015 #Room21

A video posted by Stathis Athanasiou (@stathisath) on Jan 23, 2015 at 5:09pm PST

Και όλοι αφισοκολλούν σαν τρελοί! Αν καθόσουν σε ένα παγκάκι απέναντι από οποιοδήποτε σημείο αφισοκόλλησης, θα έβλεπες ολόκληρη την επιφάνεια να αλλάζει ολοκληρωτικά κάθε μια ώρα, αφού συνέχεια περνά κόσμος που βάζει αφίσες της ταινίας του. Καθότι εμείς οι Woofs που κάναμε την Α είμαστε ύπουλοι και πονηροί, πήγαμε με στρατηγική αυτοκόλλητου αντί αφίσας και μπορώ να πω ότι δούλεψε αρκετά καλά!

Alpha in the house. #Slamdance Invasion has commenced! #Sundance #Slamdance2015

A photo posted by Stathis Athanasiou (@stathisath) on Jan 23, 2015 at 11:53am PST

Από το Park City πέρασε και η αυτού εξοχότης ο Banksy, όπου χτύπησε στον τοίχο του μοναδικού καφέ της πόλης (σημ: δεν υπάρχει καφές εκεί, μόνο κάτι που λέγεται καφές), ένα σχετικά αδιάφορο stencil, το οποίο όμως ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού αμέσως έβαλε πίσω από μια γυάλινη προστατευτική βιτρίνα ώστε να δώσει στο μαγαζί του την αλήτικη avant garde αίγλη που ο Banksy εμμέσως του χάρισε. Σημειωτέον ότι στο Park City όχι μόνο δεν υπάρχει graffiti ή tag στους τοίχους, δεν υπάρχει τί-πο-τα. Απαγορεύεται δια ροπάλου να κολλήσεις αφίσα, αυτοκόλλητο, να αφήσεις κάρτα, flyer ή οτιδήποτε οπουδήποτε, παρά μόνο στα 3-4 σημεία που έχει ορίσει ο δήμος και όπου γίνεται, όπως καταλαβαίνεις, χαμός. Με άλλα λόγια, μην τολμήσει να κάνει κανείς καμιά χαζομάρα και μας γράψει ή λερώσει τους τοίχους, εκτός κι αν είναι ο Banksy, οπότε εκεί το συζητάμε. Καθότι μεγάλος θαυμαστής του Banksy, ένιωσα την ανάγκη να βεβηλώσω το κορνιζαρισμένο έκθεμά του.

We cannot confirm nor deny that #Banksy will attend tonight’s Int’l Premiere. #Slamdamce #Sundance #danmirvishstyle pic.twitter.com/NX6GcTseGs

— Alpha (@Alpha_Movie)

January 25, 2015

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά και η πρεμιέρα της Α είναι μερικές ώρες μακρυά, η Ελλάδα ανοίγει τις κάλπες για να δει αν μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματά της σαν ενήλικας ή σαν φοβισμένη γριά. Πριν την πρεμιέρα μας και ενώ οι κάλπες είναι ανοιχτές, ο κόσμος στην Daisy Town διαδηλώνει.

Daisy Town on Main Street voting for … Alpha? … Syriza? … Lucky Luke?

A photo posted by Stathis Athanasiou (@stathisath) on Feb 8, 2015 at 2:00am PST

Την ώρα της προβολής της «Α», η Ελλάδα έχει αποφασίσει ότι ζει στον 21ο αιώνα, ο πρωθυπουργός της είναι ένας ανύπαντρος άθεος χωρίς γραβάτα που παίζει The Clash μετά την απεύθυνσή του στο λαό (sic), ενώ ο ΥπΟΙΚ της είναι ο πρώην οικονομολόγος της μεγαλύτερης εταιρείας-πλατφόρμας gaming των ΗΠΑ (και άρα του κόσμου), η οποία παραδόξως είναι δομημένη σε ένα οριζόντιο αναρχικό μοντέλο λειτουργίας και η οποία έχει κατατροπώσει όλες τις παραδοσιακά καπιταλιστικές ή φιλελεύθερα δομημένες ανταγωνίστριες της, μέσα στο γήπεδό τους, το ίδιο τον (νεο-) φιλελεύθερο καπιταλισμό.

#slamdance #awards #live #room21 #Slamdance2015 #slamdancemotel #Sundance #sundance2015

A video posted by Stathis Athanasiou (@stathisath) on Jan 29, 2015 at 8:05pm PST

Κατά τη διάρκεια της πρώτης προβολής νόμισα ότι θα πεθάνω από την αγωνία, γιατί να ‘μαι ξαφνικά να δείχνω σε μια κατάμεστη αίθουσα κάτι τόσο σκληρό όσο η «Α» και τόσο εκτός της πραγματικότητας όλων αυτών των ανθρώπων, μη μπορώντας καθόλου να καταλάβω αν τους αρέσει, αν το μισούν, αν το βαριούνται, αν θα με στείλουν εκτός πόλης με πίσσα και πούπουλα. Σίγουρα τίποτα καλό δε θα μπορούσε να βγει από αυτή την προβολή. Άρχισα να ψάχνω την έξοδο. Κι όμως… τελειώνει η προβολή, δεν κουνιέται κανένας για 1 ολόκληρο λεπτό με κολλημένο το βλέμμα στην οθόνη και οι δυο εκ των τριών συνωμοτών της αναρχοκινηματογραφικής αυτής κίνησης με σπρώχνουν δεμένο μπροστά σε όλους, ανάβουν τα φώτα, μου λύνουν το ένα χέρι (όχι όμως τα πόδια), μου δίνουν ένα μικρόφωνο και με αναγκάζουν να συζητήσω με το κοινό.

@DanMirvish: Amazing sold out show of @Alpha_Movie#InternationalPremiere #brilliant @Slamdance #sundancepic.twitter.com/r1gUjcYtGT“ Congrats!

— AZ Intl Film Fest (@AZFilmFest)

January 26, 2015

.@Alpha_Movie #qanda w/ #director at #slamdance cc @paulrachman@DanMirvish pic.twitter.com/5eM4tOc93E

— Josh Leake (@JoshLeake)

January 29, 2015

Πέρα από την πλάκα, αυτή ήταν μια πολύ συγκινητική και πολύ συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή, γιατί από τη μια ένα ακροδεξιό βάρος που ένιωθα τόσα χρόνια στην πλάτη μου άρχισε να υποχωρεί, και από την άλλη όλοι αυτοί οι άνθρωποι από αυτόν τον γνώριμο αλλά τόσο διαφορετικό κόσμο από το δικό μας, συζητούν μαζί μου αλλά και μεταξύ τους για την ουσία αυτού που είδανε. Συζητούν για τη βία, για την εξουσία, για την Αντιγόνη, για τη θέση τους (μας) στον κόσμο, και για το πως μπορούμε σήμερα να σπάζουμε τα όρια και τα καλούπια στα οποία κάποιοι κάποτε μας είπαν ότι θα πρέπει να στριμωχνόμαστε.

Amazing screening of @Alpha_Movie @slamdance Q&A w/ @paulRachman& dir. @stathisath Greek #transmedia #cool pic.twitter.com/sxnoeWpYoi

— Dan Mirvish (@DanMirvish)

January 29, 2015

Greek director @stathisath q&A for @Alpha_Movie @slamdance – groundbreaking! @FilmmakerMag @indiewire pic.twitter.com/OpLA78Va6a

— Dan Mirvish (@DanMirvish)

January 29, 2015

Το πιο ενδιαφέρον που συμβαίνει στο Slamdance και το Sundance είναι ότι μέσα σε μια εβδομάδα, σε ένα και μοναδικό δρόμο, επαγγελματίες του κινηματογράφου (και όχι μόνο) έρχονται με τη διάθεση να μάθει ο ένας για τη δουλειά του άλλου. Το λιγότερο που μπορώ να κάνω για να κλείσω αυτό το μικρό φωτογραφικό οδοιπορικό στην Daisy Town στο Park City, είναι να μοιραστώ τα ονόματα και τη δουλειά των νέων μου φίλων. Αξίζει τον κόπο να τους έχετε υπόψη σας.

 

Ale Paschoalini – Brazil

ASCO TRAILER from ale paschoalini on Vimeo.

 

Aslak Danbolt & Kenneth Åkerland Berg – Norway

Last Base teaser from Aslak Danbolt on Vimeo.

 

Evan Mann – U.S.A. http://evanmann.com

Lauren Morisson – U.S.A. http://www.laurenmorrison.com

Sam & Ben Callis – U.K. http://www.breakneckfilms.com

John Mattiuzzi & Josh Planz – U.S.A. http://www.zerogonfilm.com

Jerry White Jr. – U.S.A. http://www.20yearsofmadness.com